Iedere ochtend loop ik in mijn tuinkas een spinnenweb kapot. Op zoek naar de gieter kijk ik naar beneden en vergeet steeds het spinnenweb vlak achter de deuropening. Met mijn hoofd vol spinrag geef ik mijn planten water. En ik zeg sorry tegen de spin.
Het wereld wijde web is ook een soort spinnenweb. Met onzichtbare draadjes zit jouw website vast aan andere websites. Als een spin zit jij daar midden in…. (Nee, niet om je prooi op te eten, hier stopt de vergelijking. 😃 ) te wachten op bezoekers.
Als draadjes kapot gaan – lees als linkjes niet meer werken – hangt je website minder stevig in dat web. En wordt je site dus minder goed gevonden en bezocht. Als je veel gebroken verbindingen hebt zal Google na een tijdje je website omzeilen en andere routes nemen (lees zoekresultaten laten zien). En dat wil je niet.
Dus zorg dat je kapotte linkjes repareert! (Ongeduldige en meteen naar de handleiding? Klik hier.)
Hoe ontstaat een gebroken link?
- een website waar je naar wijst is uit de lucht gehaald of verhuisd,
- of een een youtube-film staat inmiddels achter een wachtwoord,
- of de link verwijst naar een cursus op een andere website. Op die website is de pagina over die cursus verdwenen, want niet meer relevant.
- of je hebt gewoon een foutje gemaakt in de link, dat kan ook.
Wat gebeurt er als jouw bezoeker op een niet werkende link klikt?
- als je op je eigen website naar een niet bestaande pagina linkt dan krijgt je bezoeker een foutmelding in de vorm van een 404-pagina op je eigen website.
- als de link naar een andere site gaat en daar is een pagina verwijderd, dan zie je de 404-foutmeldingspagina op de andere website.
- of de hele website bestaat niet meer en dan krijg je dit algemene Error-pagina.
Hoe repareer je een gebroken link?
Als je een WordPress Onderhoudsabonnement hebt, dan heb je ‘m al*. De broken link checker.
*Zie je het venster niet, mail me dan even.
- Ga naar het Dashboard van je website.
- Hier zie je het venster “Broken Link Checker”. Zie je het niet, klik dan rechtsboven op ‘Scherminstellingen’ en vink vervolgens ‘Broken Link Checker’ aan.
- Klik in het op de blauwe regel “1 verbroken link gevonden” (of meer natuurlijk).
- Je ziet dan een overzicht met de gebroken links.
Van links naar rechts zie je: waar de link naar toe gaat – de status van de link – de klikbare tekst – de pagina waar deze tekst met link zich bevindt. - Wil je meer weten? Klik op ‘Details’ onder ‘Status’.
In dit geval werkt de link al 7 maanden niet meer. Jammer. - De oorzaak: deze workshop is al achter de rug. Daarom is de aanmeldpagina op de site van de bibliotheek verwijderd. En dus werkt de link niet meer. Om te zorgen dat de link toch werkt ga ik van de link een mailadres maken. Wie weet zijn er nog geïnteresseerden voor een nieuwe workshop.
- Klik onder ‘URL’ op ‘bewerken’.
- Verander bij ‘URL’ de link in deze tekst: mailto:mail@domeinnaam.nl en klik op ‘Aanpassen’.
- Controleer de link. Onder URL klik je op ‘Controleer’.
- Loop op deze manier alle gebroken linkjes van je website na tot alles weer klopt.
Heb je geen WPabo en wil je toch links repareren. Ik kan deze optie toevoegen aan je WordPress-website. Neem daarvoor even contact op.
Of gebruik een van onderstaande alternatieven.
Alternatieve manieren om gebroken links op te sporen
- Externe website: validator.w3.org/checklink.
Je vult je webadres is en klikt op OK. (Laat verder opties uit staan). Wacht dan een tijdje want je website wordt gescand op links. Als het scannen klaar is klik je op” Go to the Results”. Je ziet dan een lijst met links die niet meer kloppen. - Add-on in je browser.
Voeg een stukje software toe aan je browser om gebroken links op te sporen, bijvoorbeeld deze linkchecker voor chrome of voor firefox.
En de spin? Zij weeft haar web dagelijks opnieuw. Wat een vlijt. Dus kom op. Die paar losse draadjes los jij ook wel op.
Succes!
Leuk als je je bevindingen hieronder deelt!