Dit is een saaie blog zonder foto’s…..
Het lijkt soms verleidelijk en makkelijk, om even een foto van internet te halen en op je eigen website te gebruiken. Maar DOE HET NIET.
Boete
Deze week ontving Alex van de website varik.nl een mail van het ANP, met een boete vanwege onrechtmatig gebruik van fotomateriaal. Wat was het geval?
Op de website wordt d.m.v. linkjes verwezen naar nieuwsberichten uit digitale kranten. In februari 2018 kwam Minister Cora van Nieuwenhuizen op werkbezoek. Om de link naar het krantenbericht wat op te leuken kwam daar een foto van de Minister bij. Er was ook eigen fotomateriaal van haar bezoek. Maar zoals dat gaat, het is soms sneller van internet gehaald dan vanaf je eigen telefoon.
ANP
Het ANP speurt blijkbaar internet af naar beeld uit hun beeldbank waar niet voor betaald is. Naast een boete voor het oneigenlijk gebruik van een foto betaal je ook nog kosten voor de opsporingswerkzaamheden. De boete is afhankelijk van formaat, duur en hoe die in de website de foto stond. Alles bij elkaar loopt de boete gemakkelijk in de honderden euro’s.
Bij fotoanoniem kun je tarieven inzien waarop de boete wordt gebaseerd.
Linken
Mag je dan helemaal niets hergebruiken?
“Linken mag altijd, zolang u de afbeeldingen op de website van het dagblad of streekblad niet download en plaatst op uw eigen site (ook niet met bronvermelding), is dit in orde.”
volgens de mail van ANP.
Embedded content
Wat ook mogelijk is, is content van een andere website insluiten, oftewel embedden.
Charlotte van Charlotte’s Law zegt:
“Het gaat om content, meestal een foto, video of audiobestand, dat ergens gepubliceerd staat. Door te embedden hoef je het bestand niet ‘aan te raken’, om het toch te kunnen laten zien op een andere website. Tussen wat html-code in plaats je de bron-URL van de content die je wil laten zien. Je sluit dus die URL in tussen de html-code.”
© Charlotte’s Law
Lees meer over embedden van content op https://www.charlotteslaw.nl/is-embedden-en-hoe-kun-embedden/
Overigens kunnen websites met code regelen dat hun content niet op een andere website kan worden ingesloten. Helaas.
Gratis is duur
Dus gratis een foto gebruiken kan duur uitpakken. Blijf opletten waar je fotomateriaal vandaan komt. En bij twijfel, zoek een alternatief.
Hier vind je meer tips over fotografie voor je website. Daar staan ook websites bij waar je wél gratis foto’s kunt vinden.
Mijn favoriet voor gratis foto’s is unsplash.
Waar komt die foto vandaan?
Je kunt soms achterhalen waar een foto eerder is gebruikt of bij welk fotostockbureau de foto verkrijgbaar is.
Ga naar Google.com en klik rechtsboven op Afbeeldingen.
Upload de afbeelding waar je naar wilt zoeken. Je krijgt dan een lijst met zoekresultaten waaruit je meestal wel kunt opmaken waar een afbeelding vandaan komt. Succes!
Alex heeft gelukkig nog wat af kunnen praten van de boete. Toen hij de situatie uitlegde waren ze nog best coulant bij het ANP. Maar zuur blijft het.
Jik Verbeek zegt
Wat verrassend! Jammer dat dit nu niet meer zo makkelijk gaat, wie wilt nu zo een hoge boete betalen. Nu moeten we voorzichtig zijn. Dank u wel voor deze informatie.
Corine Voogt zegt
Graag gedaan, Jik.