Steeds meer websites hebben een groen slotje in de adresbalk.
Deze websites beginnen hun webadres met https:// in plaats van met http://. In dit blog leg ik uit wat dat is, waar het voor zorgt en wat het betekent voor jouw website.
Wat is een SSL-certificaat?
Een SSL-certificaat is een digitale sleutel. Met een SSL-certificaat worden op de website ingevulde (persoons)gegevens verzonden via het https-protocol (HyperText Transfer Protocol Secure). Dit is een beveiligde verbinding tussen de server van de website en de browser van je bezoeker.
Voor elke website is deze digitale sleutel uniek. Daardoor zijn de gegevens uit ingevulde formulieren moeilijk te achterhalen door kwaadwillenden. Een SSL-certificaat zorgt dus voor meer veiligheid.
Er zijn verschillende soorten certificaten. Een domein-SSL-certificaat wordt gevalideerd aan de hand van de domeinnaam waarvoor het certificaat wordt aangevraagd. Bij een organisatie-SSL worden ook de bedrijfsgegevens gecheckt. Lees meer op halfjuni.nl/ssl-certificaat
Waarom is https belangrijk?
Veilig voor je bezoekers
Gebruikmaken van een beveiligde verbinding geeft je websitebezoekers een vertrouwd gevoel. Je gaat secuur om met gegevens. In 2017 gaan o.a. de browsers Google Chrome en Firefox bezoekers van websites zonder https een waarschuwing geven. Op dit moment is dat nog een neutraal symbool. Binnenkort komt daar de melding ‘Not secure’ bij, later wordt dat zelfs een rode waarschuwing.
Het is niet alleen een gevoel. Je bent ook verplicht om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens. Een beveiligde verbinding tussen website en bezoeker is dus heel belangrijk.
Je website is beter vindbaar met https
Google verandert regelmatig de regels die bepalen hoe hoog een website in de zoekresultaten komt. Sinds 2014 is daar veiligheid als ‘rankingsignaal’ aan toegevoegd. Vanaf 2015 krijgen websites met https voorrang op http.
Is het echt nodig?
Voorlopig is een SSL-certificaat vooral nodig als je vertrouwelijke gegevens van bezoekers via je website verstuurt. Denk aan een formulier, een webwinkel of een inschrijfmogelijkheid voor je nieuwsbrief.
Maar uiteindelijk gaat Google op elke pagina van een website die geen https heeft een waarschuwing plaatsen. Ik voorzie dat in de nabije toekomst een SSL-certificaat net zo gebruikelijk zal zijn als nu een website geschikt maken voor telefoons.
Is jouw site beveiligd met SSL?
Wil jij weten of jouw website beveiligd is met https? Je kunt dat zien in de adresbalk van je browser. Is je website beveiligd, dan zie je een groen slotje en staat er https voor je domeinnaam.
Kosten SSL certificaat
Een domein-SSL-certificaat bij halfjuni • webwerk kost € 35,= per jaar.
De installatiekosten zijn eenmalig € 75,=.
Korting voor snelle beslissers*
Weet je nu al dat je een SSL-certificaat wilt, reageer dan vóór 15 februari en ontvang 20% korting op de installatiekosten. Dan zorg ik dat je certificaat uiterlijk eind februari aangevraagd, geïnstalleerd en gekoppeld is aan je website.
* Dit aanbod geldt alleen voor websites op de server van halfjuni • webwerk.